Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kaktuszok gondozása

2011.06.13
Kaktuszok tartása
 

Először is a kaktusz egy pozsgás növény.

S mint ilyen szárazságtűrő. De nem szárazság-szerető! A kaktuszoknak is szüksége van vízre a fejlődéshez. A vízigényről bővebben a következő fejezetben olvashatsz.

Hova tegyük? A kaktuszok többsége szereti a fényt. A legjobb, ha tavasztól őszig a szabadban tudjuk őket tartani egy esővédett helyen.

Erre megfelelő egy fedett erkély, vagy egy üvegház. De ha nem fedett a hely az se baj, csak akkor ügyeljünk rá, hogy többnapos esőzések alkalmával ne hagyjuk kint, mert elrohadhat.

Amennyiben nincs lehetőségünk szabadban tárolni, akkor a szoba legnaposabb pontjára tegyük ablakhoz közel. Ügyeljünk, hogy elég napfényt kapjon, különben megnyúlik és eltorzul

Kaktuszok öntözése

 

A növekedési időszakban bőséges öntözést igényelnek.

Ami még fontos: ha már öntözzük őket, mindig alaposanlocsoljuk meg őket, viszont két öntözés között mindig várjuk meg, míg kiszárad a földlabda. (ez nyáron akár naponta is lehet).

Ha nem várjuk meg míg kiszárad a föld, akkor túlöntözzük őket, amit ha huzamosabb ideig teszünk kaktuszaink elrohadhatnak.

Amennyiben borús párás idő van, én nem szoktam meglocsolni a növényeket, de ha már nagyon kiszáradt a földjük, akkor adok nekik egy enyhe vízpermetet.

A vízpermet, akkor is jól jön nekik, ha épp meg vannak locsolva, vagy még nem száradt ki a földlabda. Egy kis felfrissülés mindig jól esik nekik is.

Viszont arra figyeljünk, hogy csak kora reggel, vagy este öntözzünk, permetezzünk, ugyani ha a növények testén vízcseppek maradnak,

azok az erős napsütésben nagyítóként gyűjtik össze a napsugarakat és akár a növények megégést is okozhatják.

Gyakran előfordul, hogy a kereskedőtől akkora cserépben kapjuk a kaktuszt, amíből már vásárláskor is csaknem kifolyik. Ilyenkor ajánlatos átültetni növényünket egy nagyobb edénybe. A átültetés jó lehet arra is, hogy megvizsgáljuk növényünk gyökereinek épségét és megfelelő talajt biztosítsunk számukra.

 

Átültetés

 

A jó kaktusz talaj tápanyagban gazdag, mégsem túl „kövér” és elég laza, hogy a gyökerek könyedén tudjanak fejlődni.

Egyes mezőgazdasági boltokban, már lehet kapni kifejezett kaktuszföldet, de magunk is bármikor készíthetünk. Az egyik legegyszerűbb módszer, ha virágföldet (nem tőzeg!) keverünk rostált sóderrel, vagy folyami homokkal (nem = sárga bánya homok).

A megfelelő virágföld tartalmaz minden tápanyagot, a rostált sóder pedig lazává teszi a talajt és hígítja azt, így nem lesznek túltápláltak növényeink. A kaktuszokat érdemes kb. 2x akkora cserépbe ültetni, mint az átmérőjük. Így lesz helye növekedni, és nem kell évente megszenvednünk az átültetéssel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Facebook


Google +1


Jelvény


LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Augusztus >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Statisztika

Online: 1
Összes: 59789
Hónap: 773
Nap: 22